Jestem ogromną fanką wszystkich maseł orzechowych! Mogłabym je jeść łyżkami! Są przepyszne, zdrowe, ale też kaloryczne – stąd – łyżka dziennie to mój mały kompromis. Bardzo często robię sama „pasty” z różnych orzechów. Nie dodaję wtedy soli, cukru i oleju, które są ukryte w większości kupnych maseł. Nie będę Was oszukiwać, że i takich nie jadam, ale raczej staram się wybierać te, które w składzie mają przede wszystkim orzechy. Gdy dostałam propozycję od Myprotein wypróbowania kilku ich produktów, mimo iż jest to firma produkująca głównie odżywki dla sportowców, w moim koszyku nie mogło zabraknąć masła – osobiście uważam, że to najlepsza odżywka dla naszych mięśni! Wybrałam migdałowe, a jego skład to 100% migdałów, zero soli, cukru, tłuszczu – tylko migdały. Czemu migdałowe? W porównaniu ze zwykłym masłem zawiera więcej witaminy E (4 mg w łyżce, zwykłe 1 mg) i magnezu (45 mg w łyżce, zwykłe 26 mg) i mniej tłuszczy nasyconych, ale generalnie oba będą świetnym wyborem -orzechy są dobrym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W moim przypadku migdałowe wygrywa również w kategoriach smakowych, stąd to z nim ostatnio kombinuję w kuchni. A dziś chciałam pokazać dwa szybkie dania, które uwielbiam jeść po mocniejszych treningach – jako deser 😉
Składniki:
Jogurt typu greckiego 150 g (polecam 0% z Piątnicy)
Łyżka miodu
Łyżka masła migdałowego
Garść orzechów
Po wymieszaniu – smak to prawdziwe niebo w gębie!
Wartość odżywcza: 18,5 g białka, 20,3 węglowodanów, 14,4 g tłuszczu, porcja około 300 kcal.
Składniki:
Jogurt typu greckiego 150 g
2 czubate łyżki mąki (jakiej tam lubicie)
1 łyżka masła migdałowego
po łyżeczce różnych nasion (chia, siemię, pestki dyni, konopie)
1/2 banana
Wymieszać mikserem i usmażyć wielkiego naleśnika.
Wartość odżywcza: 21,5 g białka, 46 węglowodanów, 18,6 g tłuszczy – porcja 460 kcal
Smacznego!
PS Zrobienie masła orzechowego jest banalnie proste – wystarczy dobry blender do orzechów i jazda! Wybierając orzechy do masła dobrze by były świeże, dają wtedy więcej tłuszczu z siebie i masło lepiej się klei. Jak ktoś lubi smak prażonych orzechów, przed blenderowaniem można lekko uprażyć na suchej patelni – wtedy masło ma zupełnie inny posmak.