Wegański, bezglutenowy, na zakwasie? Przepis na chlebek dobry dla wszystkich!
Uwielbiam pieczywo! Smak, zapach, chrupiącą skórkę… Och mamo, jakie to smaczne! A wyobraźcie sobie, że ja nie jem tradycyjnego pieczywa już drugi rok. Wafle ryżowe i kukurydziane oraz wyroby własne muszą mi wystarczyć (tego bezglutenowego ze sklepu nawet nie proponujcie mi). Na wyroby własne mam czasu niewiele, ale jak już znajdę, dopracuję i zrobię – to zawsze jest to perełka wśród moich przepisów. Dziś przedstawiam chleb wprost idealny, w smaku przypomina trochę te razowe na zakwasie… kurde, no taki prawie zwykły chleb z chrupiącą skórką 😀 Robi się szybko i prosto. Na pierwszy rzut oka składniki mogą wydać się dość dziwne, ale dla osób, które lubią/muszą kombinować i próbować nowych rzeczy, polecam z czystym sumieniem. Warto się przekonać, ewentualnie pozmieniać po swojemu 😉
Składniki
1 paczka Zakwasu z Quinoa Biovegan
200 g mąki teff
200 g mąki kasztanowej
100 g mąki Bezglutenowy Mix na chleb
1 paczka suchych drożdży
szczypta soli
370 ml ciepłej wody
Wykonanie
Mieszamy suche składniki
Wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto
Odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na godzinę
Po godzinie ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut
Zajadamy się! Z konfiturą – najlepsze 😉
Cena bochenka: około 25 pln
kcal 1800 (cały bochenek, 700-800 g)
Pozdrawiam!