dieta

Jaglane brownie, czyli słodki środek zastępczy

Jak już wspominałam, moją przeogromną słabością są słodycze. Praktycznie codziennie jem coś słodkiego. Tabliczka czekolady, paczka żelek czy pudełeczko lodów, to żadne wyzwania dla mnie.   Wiem, że potrzebuję węgli i jestem szczupła, ale niestety płaski brzuch nie lubi litrowych lodów. Dlatego staram się hamować i jeść np. jedną słodką rzecz dziennie. Często też przyrządzam własne słodkie zamienniki.  Wczorajsze brownie z kaszy jaglanej, to jedna z propozycji. Nie sądziłam, że nabierzecie na nie aż takiego apetytu 😉 ale OK OK, jak obiecałam, dzielę się przepisem.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 1/2 szklanka kakao wysokiej jakości (lub 1 szklanka kakao +  pół tabliczki gorzkiej czekolady)
4 jajka 
1 szklanka cukru trzcinowego
1 duży jogurt grecki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml tłuszczu kokosowego
1/2 szklanki płatków kokosowych
Kaszę ugotować.* W misce wymieszać jogurt, jajka, kakao, cukier, proszek do pieczenia, olej. Dodać ugotowaną kaszę i najlepiej zblenderować. Można odpuścić, ale wtedy będzie widać kaszę 🙂 Na koniec dodać płatki kokosowe (jak ktoś lubi). Przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Jak przyrządzić kaszę jaglaną?
Kaszę jaglaną trzeba najpierw porządnie wypłukać w zimnej wodzie, kilka razy. Następnie gotować na małym ogniuw małej ilości wody (wlewam na oko, około 2 cm wody nad kaszę) aż kasza napęcznieje i wypije całą wodę. 
Pozdrawiam!
Share: