dieta

Ciecierzyca z warzywami

Cud, miód, samo zdrowie! Tyle można w skrócie napisać o właściwościach odżywczych ciecierzycy. Jest świetnym źródłem białka (stąd często występuje w kuchni wegetariańskiej) i węglowodanów (dlatego lubią ją biegacze). Korzystnie wpływa na żołądek, wątrobę, trzustkę, płodność, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego,  poprawia stan skóry, włosów, odporność… itd. Po prostu magia! Nic, tylko zabrać się do gotowania!
Ciecierzycę do tej pory jadłam już przygotowaną przez kogoś, hummus, ewentualnie z puszki. Na samodzielne gotowanie porwałam się pierwszy raz.

Przygotowanie ciecierzycy

Gdy decydujemy się na użycie suchej ciecierzycy, musimy ją odpowiednio przygotować, żeby pozbyć się niekorzystnych dla nas związków. Moczymy w wodzie 12 godzin. Później porządnie płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy około 1,5 godziny (aż zmięknie). Podczas gotowania wybieramy zbierający się na wodzie szum, nie zaszkodzi też w trakcie wymienić wody. Odlewamy wodę, jeszcze raz płuczemy i mamy ugotowaną ciecierzycę. Solimy dopiero na końcu, prawdopodobnie gdy zrobimy to przed gotowaniem, ciecierzyca będzie twarda.

Ciecierzyca z warzywami
Do swojego dania wykorzystałam ugotowaną ciecierzycę, cukinię, 2 sparzone pomidory (następnym razem dodam więcej), fasolkę, cebulę, koper, inne zioła, sól, pieprz. Z papryki zrezygnowałam, nie zmieściła się już na patelni 🙂
Wszystkie warzywa pokroiłam i smażyłam na oliwie. Na patelnię wrzucałam warzywa zaczynając od najtwardszych: fasolkę, cebulę, cukinię, pomidory. Doprawiłam według własnego uznania.

Danie wyszło smaczne, aż za smaczne jak na eksperyment. Ja się zajadam, a Sebastian, który krzywił się na słowo ciecierzyca, zjadł bez mrugnięcia okiem swoją porcję 😀 Następnym razem dodam więcej pomidorów, zakładam, że wtedy będzie to danie idealne!
Pozdrawiam!

Share: