Ciasteczka owsiane dla aktywnych
Te ciasteczka owsiane są kapitalne i lepszych nie znajdziecie w całej sieci! Serio spróbujcie! Są szybkie do zrobienia i posiadają masę zalet odżywczych, jednocześnie są pyszne i słodkie, a nie zawierają tony cukru i tłuszczu! Obok banana, druga najlepsza przekąska po treningu! Check it out!
Składniki
500 g płatków owsianych (ja dodaję bezglutenowe)
100 g rodzynek
100 g suszonej żurawiny
100 g migdałów
100 g pestek słonecznika
100 g orzechów włoskich (innych ulubionych)
2-3 jajka (do wegańskich proponuję banany 3)
1/2 szklanki mąki
dosładzanie w zależności od naszych potrzeb: proponuję 2 łyżki miodu i dwie łyżki syropu ryżowego lub standardowe 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju kokosowego lub 1/2 szklanki masła
Wykonanie:
1. Orzechy rozbijamy na drobniejsze kawałki.
2. Suche składniki mieszamy.
3 Dolewamy olej, dodajemy jajka i wyrabiamy ręką. Jeżeli ciasto się nie klei, dorzucamy jajko, ewentualnie dolewamy ciepłej wody kilka łyżek. Formujemy ciasteczka i układamy na blasze.
4 Ja dzieję ciastka na kilka rodzajów, do części ciasta dodaję kakao lub wiórki kokosowe.
5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, 20 minut lub aż będą przypieczone.
6. Najlepiej przechowywać otwarte – wtedy są pysznie kruche 😉
Smacznego!