dieta

Ciasteczka owsiane dla aktywnych

Te ciasteczka owsiane są kapitalne i lepszych nie znajdziecie w całej sieci! Serio spróbujcie! Są szybkie do zrobienia i posiadają masę zalet odżywczych, jednocześnie są pyszne i słodkie, a nie zawierają tony cukru i tłuszczu! Obok banana, druga najlepsza przekąska po treningu! Check it out!

Składniki

500 g płatków owsianych (ja dodaję bezglutenowe)

100 g rodzynek

100 g suszonej żurawiny

100 g migdałów

100 g pestek słonecznika

100 g orzechów włoskich (innych ulubionych)

2-3 jajka (do wegańskich proponuję banany 3)

1/2 szklanki mąki

dosładzanie w zależności od naszych potrzeb: proponuję 2 łyżki miodu i dwie łyżki syropu ryżowego lub standardowe 1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju kokosowego lub 1/2 szklanki masła

Wykonanie:

1. Orzechy rozbijamy na drobniejsze kawałki.

2. Suche składniki mieszamy.

3 Dolewamy olej, dodajemy jajka i wyrabiamy ręką. Jeżeli ciasto się nie klei, dorzucamy jajko, ewentualnie dolewamy ciepłej wody kilka łyżek. Formujemy ciasteczka i układamy na blasze.

4 Ja dzieję ciastka na kilka rodzajów, do części ciasta dodaję kakao lub wiórki kokosowe.

5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, 20 minut lub aż będą przypieczone.

6. Najlepiej przechowywać otwarte – wtedy są pysznie kruche 😉

cookies for runners

Smacznego!

Share: