Tak, ja też byłam zaskoczona, gdy przeczytałam z czego zrobione jest ciasto pizzy. Z kalafiora?! Brzmi dziwnie, ale postanowiłam spróbować.  
Przepis wzięłam od TasteAffair, tam zapraszam po więcej szczegółów, a u mnie będzie krótko.

Składniki na ciasto
kalafior (z połowy wychodzi porcja idealna dla dwóch głodnych osób, ja zrobiłam dla 4)
szklanka startej mozzarelli
2 jajka
sól i pierz do smaku
Sos
puszka pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
przyprawy (bazylia, oregano, chilli, pieprz, sól i co tam jeszcze lubicie)
Góra – wiadomo, kto co lubi

Wykonanie
1. Kalafior ścieramy na tarce i wrzucamy do mikrofalówki na 6-8 minut.
Po tym czasie wyjmujemy kalafior, odsączamy go (u mnie było bardzo mało wody) i dodajemy startą mozzarellę, jajka, przyprawy. Nie żałować pieprzu i soli. Przygotowane ciasto wykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na 15 minut (aż się zarumieni).
2. W tym czasie przygotowujemy sos i kroimy składniki. 
3. Podpieczone ciasto wyjmujemy, smarujemy sosem, układamy składniki i wrzucamy jeszcze do piekarnika na jakieś 10 minut.
Pizzę trzeba jeść sztućcami, ale jest naprawdę pyszna i ma niewiele kalorii.
Smacznego!
Share: