Chleb, na którego punkcie oszalała bezmączna blogosfera
Ostatnio w sieci zrobiło się dość głośnie wokół pewnego chleba. Przepis jest bardzo prosty, a chleb nawet przesolony i spalony wychodzi bardzo smaczny 🙂 Myślę, że będę go piekła regularnie. Dzielę się, może i Wam posmakuje! Przepis ściągnęłam z www.jadlonomia.com, zamiast płatków owsianych dodałam szklankę ugotowanej kaszy jaglanej i pół szklanki płatków jaglanych.
Składniki:
1 szklanka ziaren słonecznika
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki migdałów
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 płatków jaglanych
3/4 szklanki siemienia lnianego
10 łyżek zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
5 łyżek rozpuszczonego tłuszczu kokosowego
1 szklanka wody
Składniki suche wsypać do jednej miski, dodać mokre i wymieszać. Odstawić masę do lodówki na godzinę, do wchłonięcia płynów.
Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej tłuszczem. Piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni. Kroić dopiero gdy chleb wystygnie 🙂
Smacznego!
PS To mój pierwszy chleb, więc jak na absolutny brak talentu kulinarnego, wyszedł naprawdę świetny!