dieta

Wegański, bezglutenowy, na zakwasie? Przepis na chlebek dobry dla wszystkich!

10923313_773801142699841_7942533129599730509_n

Uwielbiam pieczywo! Smak, zapach, chrupiącą skórkę… Och mamo, jakie to smaczne! A wyobraźcie sobie, że ja nie jem tradycyjnego pieczywa już drugi rok. Wafle ryżowe i kukurydziane oraz wyroby własne muszą mi wystarczyć (tego bezglutenowego ze sklepu nawet nie proponujcie mi). Na wyroby własne mam czasu niewiele, ale jak już znajdę, dopracuję i zrobię – to zawsze jest to perełka wśród moich przepisów. Dziś przedstawiam chleb wprost idealny, w smaku przypomina trochę te razowe na zakwasie… kurde, no taki prawie zwykły chleb z chrupiącą skórką 😀 Robi się szybko i prosto. Na pierwszy rzut oka składniki mogą wydać się dość dziwne, ale dla osób, które lubią/muszą kombinować i próbować nowych rzeczy, polecam z czystym sumieniem. Warto się przekonać, ewentualnie pozmieniać po swojemu 😉

Składniki

1 paczka Zakwasu z Quinoa Biovegan

200 g mąki teff

200 g mąki kasztanowej

100 g mąki Bezglutenowy Mix na chleb

1 paczka suchych drożdży

szczypta soli

370 ml ciepłej wody

Wykonanie

Mieszamy suche składniki

Wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto

Odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na godzinę

Po godzinie ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut

Zajadamy się! Z konfiturą – najlepsze 😉

IMG_5634

Cena bochenka: około 25 pln

kcal 1800 (cały bochenek, 700-800 g)

Pozdrawiam!

Share:
  • Josphef

    Dzieki za pyszny przepis. Interesuje mnie jeden szczegol, ciasto wkladasz do zimnego piekarnika, czy rozgrzanego do 180 stopni? Pozdrawiam

  • Do zimnego i najlepiej wstawić jeszcze miseczkę z wodą do piekarnika