dieta

Szybka rozgrzewka w talerzu, czyli idealny posiłek po mroźnych wybieganiach

Po biegach takich jak wczoraj (zimno, mokro, wietrznie, 25 km po lesie), nie wyobrażam sobie nie zjeść czegoś gorącego, sycącego i na szybko! Dlatego dziś chciałabym przedstawić jedną z moich ulubionych tego typu propozycji kulinarnych, Tajskie inspiracje biegacza.

Składniki
200 g mrożony mix warzyw (włoszczyzna)
200 g filetu z kurczaka
1 papryczka chilli
500 ml mleka kokosowego 
Odrobina wody/ śmietanki/ mleka
1 limonka
Trawa cytrynowa (najlepiej świeża)
Imbir (odrobina do smaku)
Przyprawy (curry, sól, pieprz)
Do rozgrzanego garnka wrzucić odrobinę oleju kokosowego, mieszankę warzywną, pokrojonego kurczaka, trawę cytrynową. Suszoną trawę trzeba wcześniej namoczyć, a pod koniec gotowania wyjąć, ewentualnie łowić w trakcie jedzenia 😉 Gdy kurczak zrobi się biały, a warzywa zmiękną, dodawać mleko kokosowe (dla złagodzenia smaku można dolać słodkiej śmietanki, wody lub zwykłego mleka), wyciśnięty z limonki sok, starty imbir (mały kawałek), drobno pokrojoną papryczkę, przyprawy (ja dodaję dużo curry – 2 łyżki). Gotować około 15-20 minut. Jeść póki gorące!
Smacznego!

PS Z podanych ilości wychodzą 4 porcje (ja zjadam dwie).

Share:
  • Uwielbiam! Zazwyczaj dodaję jeszcze pędy bambusa, marchewkę i fasolkę szparagową, a jak ma być bardziej treściwa to również ryż.

  • Anonymous

    Gdzie kupujesz świeżą trawę cytrynową?

    • no właśnie mam tylko suszoną i niestety zostaje twarda, więc trzeba ją wyławiać :/ ale wczoraj w jakimś programie widziałam, że świeżą bez problemu można zjeść – gorzej z kupnem…

  • Uwielbiam Twojego bloga! Śledzę od dawna i podziwiam! Jestem przy Tobie ooo taka malutka 😀 powiem ci, że zaczęłąm wykorzystywać ćwiczenia na brzuch i nie wiem jak ja dziś do pracy dojadę… taakie mam zakwasy 🙂 Pozdrawiam!

  • wygląda pysznie! i masz rację – ja też po tym, jak się wylatam po świeżym powietrzu jak jest zimno, zwłaszcza na długich wybieganiach w granicach 20km mam ochotę po powrocie do domu po prostu JEŚĆ! dużo, czegoś pysznego i gorącego, dobrze przyprawionego:)

  • Trawa cytrynowa z natury jest twarda, dlatego też przed wrzuceniem należy ją potraktować kilkukrotnie z każdej strony jakimś tłuczkiem, tak aby później podczas gotowania mogła oddać swój smak. Ponownie zrobiło się chłodno , zapraszam więc do spróbowania mojej wersji curry:

    http://thaiwhy.wordpress.com/2014/10/06/smak-tajlandii-w-kolorze-zielonym-green-curry/